Spiegeltheater

Onze spiegeltheaters worden op maat gemaakt en geven een realistisch beeld van de dagelijkse praktijk van elke werkplek. Met de nodige humor wordt deze werkelijkheid gespeeld door twee acteurs. Groots en vermakelijk, maar de inhoud en de boodschap blijven kaarsrecht overeind! Spiegeltheater is dus leuk en laagdrempelig, maar kan ook confronterend zijn. Door het grootse spel wordt de kern van waar het om draait snel duidelijk en dat biedt een handvat om de discussie aan te gaan met alle betrokkenen. Voordat wij een spiegel van de werkelijkheid maken, komen we langs! Om mee te lopen, te interviewen en sfeer te proeven. Op deze manier leren we de organisatie beter kennen en sluiten nog meer aan bij de praktijk van alle dag. Hieronder staan de werkvormen die gebruikt worden bij een spiegeltheater. De werkvormen zijn de bouwstenen. In overleg met de klant kijken we welke bouwstenen waar passen en geven wij zo het gewenste programma vorm. De werkvormen kunnen ook los van elkaar ingezet worden in workshopvorm.

Tiny en Tonny: De ouverture

Dit dialoog wordt geschreven op basis van de verkregen informatie uit de interviews en het meelopen. Tiny en Tonny zijn de kletskousen van elke organisatie. Ze praten op een speelse en laagdrempelige manier met elkaar over allerlei herkenbare dingen die spelen in het werkveld. Het dialoog biedt een mooi handvat voor een discussie met elkaar. De dames schuwen geen gevoeligheden: alles komt ter tafel. Het spel is speels, de inhoud serieus. De deelnemers worden eerst geïnformeerd over Tiny en Tonny, alvorens het spel begint. Zo leggen we uit dat de rollen zwart/wit weggezet worden, om de tegenstellingen die er zijn helder in beeld te brengen. Zo ligt vanaf de start de kern al op tafel! Na deze scène gaan wij met het publiek in discussie over de diverse onderwerpen die Tiny en Tonny over het voetlicht hebben gebracht.


Regietheater

Wees de regisseur in situaties uit de dagelijkse praktijk, die u al lang wilt veranderen. Wij spelen een op maat gemaakte scène die volledig aansluit op zaken die spelen binnen het werkveld. De scène wordt in een foute versie helemaal uitgespeeld.
De missers liggen er dik bovenop, als uitdaging voor het publiek. Na afloop spelen wij  de scène nogmaals, maar dan zijn de deelnemers aan zet! Door STOP te roepen en vervolgens aan te geven wat zij wel willen zien of horen (zo concreet mogelijk), volgen wij de aanwijzing letterlijk op. Dit gaat door tot er een wenselijke situatie ontstaan is. Wij kruipen in elke gewenste rol. Uit ervaring weten wij dat de deelnemers op het puntje van hun stoel zitten om een situatie die zij herkennen, te veranderen in de meest wenselijke.


Illustratietheater: Onze zogenoemde ‘snapshots’

Wij spelen een aantal korte, flitsende situaties uit de dagelijkse praktijk die tot de verbeelding spreken. Binnen deze vorm kunnen we veel voorbeelden kwijt die snel en doeltreffend achter elkaar gespeeld worden. Na elk snapshot volgt een vraag, die beantwoord wordt in tweetallen. De antwoorden worden plenair nabesproken.


Elk vogeltje zingt zoals het gebekt is

De kleuren rood, groen, blauw en geel vertegenwoordigen verschillende persoonlijkheden. Op een ontspannen manier kijken we naar communicatie vanuit deze vier kleuren. Zij geven inzicht in waarom wij dingen verschillend benaderen. Onlosmakelijk verbonden aan de kleuren is de manier waarop feedback wordt gegeven en ontvangen. Ook bij deze bouwsteen gebruiken wij theater om op een leuke laagdrempelige manier inzicht te geven in waarom iedereen is zoals hij is. Door de herkenbare en levendige scenes krijg je inzicht in en waardering voor de kwaliteiten van ieders kleurtje.


‘Kale waarheid met het hart’ en ‘Ego in de tas’

De ‘Kale Waarheid met het Hart’ komt in elke voorstelling aan bod en gaat over feedback geven en ontvangen. Steeds weer horen wij hoe moeilijk het is om de ander eerlijk te zeggen waar je tegenaan loopt in de samenwerking. Ook wij blijven het moeilijk vinden, maar zijn het wel gaan doen! Hoe kunnen wij anders aan deelnemers vertellen hoe heilzaam het is als je al die verborgen agenda’s opruimt? Maar ook wat het je oplevert als je eens, zonder dat jouw ego je in de weg zit, feedback ontvangt? Kale waarheid met het Hart gaat over eerlijk zeggen wat je wilt zeggen, recht door zee en zonder omhaal! En dat je na het gesprek een fijn gevoel overhoudt, omdat je eerlijk bent geweest, is mooi meegenomen!


Wat zeggen onze klanten?

Een paar weken geleden bezocht ik met vele mede-collega’s van het Maastricht UMC jullie spiegeltheater. Wat kunnen jullie alledaagse situaties en ergernissen met veel humor aan de kaak stellen. Een feest der herkenning! Jullie term voor het begrip feedback vond ik ook heel mooi verwoord: “Kale waarheid met het hart”. En dan de voorbeelden bij de valkuilen…. ook die waren o zo herkenbaar. Maastricht UMC – Ilona Bentele – P&O adviseur.

Corrie en haar dochter Madeleine kwamen thealeren tijdens het eindejaarsfeest van Amaliazorg. Leren tijdens een eindejaarsfeest? Dat kan toch niet leuk zijn. En of dat leuk was. Er werd volop gelachen in de zaal. Corrie Broks had voorafgaand aan het eindejaarsfeest met een aantal collega’s gesproken. Hun verhalen heeft ze verwerkt in scènes die daardoor een spiegel van de dagelijkse praktijk vormden. Zo maakten we kennis met de optimistische Tiny en haar mopperende collega Tonny. Ze bespraken herkenbare situaties. En het ging over hoe lastig het is om elkaar feedback te geven. Uiteindelijk deed Tiny dat toch en Tonny bleek het zelfs op prijs te stellen. Ook werd vanuit de zaal bij een scène om input gevraagd om een stugge collega aan te spreken op haar gedrag. Dat leidde tot een resultaat waarin iedereen zich in kon vinden. Corrie en Madeleine hebben ons gethealeerd om de waarheid met het kale hart te zeggen en om ons ego in de tas te stoppen. Op een positieve manier hebben ze ons deze waardevolle les gegeven. Anneloes van Erp – Toonen
Marketing- en Communicatieadviseur.